homtd wholeIFOMPT logo PMS

Αθήνα - 2ο group Ανακοίνωση έναρξης εγγραφών Hellenic OMT Edu 2022-23

2o group εγγραφών με έναρξη Ιανουάριος 2022

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Manual Therapy Hellenic OMT Edu Αθήνα  με έναρξη Ιανουάριος 2022 (2ο group)

H.OMTeDu L22

 Γενικές Πληροφορίες

Δικαίωμα Συμμετοχής

 Το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε Φυσικοθεραπευτές.

 Χώρος διεξαγωγής

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του HOMTD στην Αθήνα Χερσίφρονος 20-22 Νέος Κόσμος


Αθήνα - Ανακοίνωση έναρξης εγγραφών Hellenic OMT Edu 2021 - 2022

Για το πρόγραμμα Manual Therapy του Hellenic OMT Edu στην Αθήνα

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Manual Therapy Hellenic OMT Edu Αθήνα    2021 - 2022

H.OMTeDu L22

 

 Γενικές Πληροφορίες

Δικαίωμα Συμμετοχής

 Το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε Φυσικοθεραπευτές.

 Χώρος διεξαγωγής

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του HOMTD στην Αθήνα Χερσίφρονος 20-22 Νέος Κόσμος


Ανακοίνωση έναρξης εγγραφών προγράμματος H-OMT. Edu στα Χανιά.

2021 - 2022

H.OMTeDu L22

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο εκπαιδευτικός οργανισμός Hellenic OMT eDu (ΚΔΒΜ-1) λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη των συναδέλφων φυσικοθεραπευτών που ζουν και εργαζονται σε μεγάλα αστικά κέντρα μακρυά από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για υψηλής ποιότητας παροχή επιστημονικής γνώσης μέσω πιστοποιημένης επαγγελματικής κατάρτισης, προτίθεται να οργανώσει πρόγραμμα εκπαίδευσης στο Manual Therapy εγκεκριμένο από την διεθνή ομοσπονδία (IFOMPT) στα Χανιά. Το H-OMT.Edu αποτελεί επίσημο Learning Institution της IFOMPT.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης του Η-OMT.eDu περιλαμβάνει το «επιστημονικό απόσταγμα» από διαφορετικές σχολές Manual Therapy, μεθόδους διδασκαλίας και εννοιολογικά κλινικά μοντέλα φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης. Aπευθύνεται σε όλους τους Φυσικοθεραπευτές που επιθυμούν να βελτιώσουν και να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις κλινικές τους ικανότητες. Είναι το αποτέλεσμα προσεκτικής ανάλυσης και επεξεργασίας των αντίστοιχων εκπαιδευτικών συστημάτων Μυοσκελετικής Φυσικοθεραπείας τόσο σε Πανεπιστήμια της Αυστραλίας και του Ηνωμενου Βασιλείου, όσο και  εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Γερμανίας και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

Γενικές πληροφορίες

Το πρόγραμμα θα είναι περιοδικής μορφής αποτελούμενο από τριήμερα σεμινάρια, τα οποία θα ξεκινούν από Παρασκευή πρωί και θα ολοκληρώνονται Κυριακή απόγευμα (9.00 – 17.00). Συνολικά θα διεξαχθούν 15 τριήμερα σεμινάρια. Υπολογιζόμενος χρόνος ολοκλήρωσης των σεμιναρίων: Ανάλογα με τη διάθεση των συμμετεχόντων και τον προγραμματισμό μας. Όχι νωρίτερα από 1,5 χρόνο.

Το πρόγραμμα για να διεξαχθεί απαιτεί ελάχιστο αριθμό συμμετεχόντων τα 10 άτομα και μέγιστο αριθμό τα 14.

Στο τέλος της σεμιναριακής εκπαίδευσης, όποιος επιθυμεί θα μπορεί να προχωρήσει σε κλινική επιτήρηση, να δώσει γραπτές και προφορικές εξετάσεις και να εκπονήσει διπλωματική εργασία για την απόκτηση του διεθνώς αναγνωρισμένου διπλώματος OMT (Ειδικός Μυοσκελετικός Φυσικοθεραπευτής)

Το πρόγραμμα διαθέτει τοπικό διοργανωτή τον συνάδελφο Ζαχαρία Σηφάκη (6977355112).

Κόστος Εκπαίδευσης

Το κόστος του κάθε εκπαιδευτικού τριημέρου ανέρχεται στο ποσό των 300 ευρώ για κάθε συμμετέχοντα, πλέον φορολογικής επιβάρυνσης 22%. Εκδίδονται όλα τα νόμιμα παραστατικά (τιμολόγια ή αποδείξεις παροχής υπηρεσιών).

Το κόστος και η διεξαγωγή της κλινικής επιτήρησης, των γραπτών και προφορικών εξετάσεων και η υποστήριξη της διπλωματικής εργασίας θα ρυθμίζονται κατόπιν συμφωνίας των συμμετεχόντων με τους διοργανωτές. (Με στόχο την ''πλαστικότητα'' των διαδικασιών λόγω πανδημίας και απόστασης)

Κατοχύρωση θέσης

Κάθε ενδιαφερόμενος προκειμένου να κατοχυρώσει τη συμμετοχή του, θα πρέπει να καταθέσει το κόστος του τελευταίου 3ημέρου (366 €) ως εγγύηση συμμετοχής του στο πρόγραμμα, στον λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς (ΙΒΑΝ: GR40-0172-0570-0050-5706-1944-770. Δικαιούχος: Στέφανος Καρανάσιος και ΣΙΑ ΟΕ.
Επίσης αποστέλλετε μήνυμα με email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. αναφέροντας τα πλήρη στοιχεία σας, και την επιθυμία σας να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα.

*Παρακαλούμε στην κατάθεση χρημάτων να αναγράφεται το ονοματεπώνυμό σας.

Στη συνέχεια καταβάλλει είτε μετρητά είτε με κατάθεση, πριν την έναρξη κάθε μαθήματος, το προαναφερόμενο κόστος.

Δεν προβλέπεται χαμηλότερο κόστος πρώιμης εξόφλησης του προγράμματος.

Κλινική επιτήρηση

Η κλινική επιτήρηση αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι της προετοιμασίας για τις προφορικές εξετάσεις για τον τίτλο ΟΜΤ, αφού προετοιμάζει την διαδικασία κλινικής προσέγγισης του ασθενούς από την λήψη ιστορικού, την κλινική εξέταση, την διαμόρφωση κλινικού συλλογισμού, την εφαρμογή τεχνικών που αλλάζουν τα συμπτώματα του ασθενούς και τη συνταγογράφηση θεραπευτικής άσκησης. Η κλινική επιτήρηση μπορεί να πραγματοποιηθεί:

  • Στην Αθήνα στους ίδιους χώρους που γίνεται και για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα της Αθήνας, ανάλογα τη διαθεσιμότητα και τον χρόνο των εκπαιδευτών
  • Στην περιοχή διεξαγωγής των μαθημάτων (Χανιά) σε χώρο που θα επιλεγεί κατόπιν συζήτησης μεταξύ εκπαιδευτών και συμμετεχόντων.

Διπλωματική Εργασία

Η εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας εποπτεύεται από τον υπεύθυνο διπλωματικών εργασιών του H-OMT.Edu.

Προτεινόμενες ημερομηνίες

2021
28,29,30 Μαίου 2021  Κλινικός συλλογισμός – Ειδική κλινική εξέταση – Μεθοδολογία έρευνας Καρανάσιος
 18,19,20 Ιουνίου 2021 Αξιολόγηση και θεραπεία ΑΜΣΣ-ΘΜΣΣ 1ο μέρος Σωτήραλης
 9,10,11 Ιουλίου 2021 Αξιολόγηση και θεραπεία ΑΜΣΣ-ΘΜΣΣ  2ο μέρος Σιδέρης
 17,18,19 Σεπτέμβριος 2021 Νευροφυσιολογία και διαχείριση πόνου Σιδέρης
 29,30,31 Οκτώβριος 2021 Αξιολόγηση και θεραπεία ΟΜΣΣ 1ο μέρος Καρανάσιος
10,11,12 Δεκέμβριος 2021  Αξιολόγηση και θεραπεία ΟΜΣΣ 2ο μέρος Σωτήραλης
 7,8,9 Ιανουάριος 2022 Αξιολόγηση και θεραπεία Κάτω Άκρου 1ο μέρος Σακελλαρίου
 4,5,6 Φεβρουαρίου 2022 Αξιολόγηση και θεραπεία Κάτω Άκρου 2ο μέρος Σιδέρης
 18,19,20 Μαρτίου 2022 Αξιολόγηση και θεραπεία Άνω Άκρου 1ο μέρος Καρανάσιος
 6,7,8 Μαίου 2022 Αξιολόγηση και θεραπεία Άνω Άκρου 2ο μέρος Γκεδίκογλου
 17,18,19 Ιουνίου 2022 Συνταγογράφηση θεραπευτικής άσκησης 1ο μέρος Σιδέρης
 2,3,4 Σεπτεμβρίου 2022 Συνταγογράφηση θεραπευτικής άσκησης 2ο μέρος Σακελλαρίου
 30 Σεπτεμβρίου και 1,2 Οκτωβρίου 2022 Σεμινάριο χειρισμών σπονδυλικής στήλης και άκρων – Manipulations 1ο μέρος Σακελλαρίου
4,5,6 Νοεμβρίου 2022  Σεμινάριο χειρισμών σπονδυλικής στήλης και άκρων – Manipulations 2ο μέρος Σωτήραλης
 2,3,4 Δεκεμβρίου 2022 Εφαρμοσμένη έρευνα – λήψη αποφάσεων στην κλινική πρακτική. Καρανάσιος

Νέες ημερομηνίες HOMT.Edu Αθήνα 2020-2021

Για το πρόγραμμα Manual Therapy του Hellenic OMT Diploma στην Αθήνα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Manual Therapy Hellenic OMT Diploma Αθήνα    2020 - 2021

H.OMTeDu L22

 

 

 Γενικές Πληροφορίες

Δικαίωμα Συμμετοχής

 Το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε Φυσικοθεραπευτές.

 Χώρος διεξαγωγής

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του HOMTD στην Αθήνα Χερσίφρονος 20-22 Νέος Κόσμος


 

Θεσσαλονίκη: Ανακοίνωση έναρξης εγγραφών HOMTD 2021-2022


H.OMTeDu L22 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Hellenic OMT Diploma Θεσσαλονίκη  2021 - 2022

Γενικές Πληροφορίες

Δικαίωμα Συμμετοχής

Το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε Φυσικοθεραπευτές.

Χώρος διεξαγωγής

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του HOMTD στην Θεσσαλονίκη οδός Πολυζωίδη 2 και Λαγκαδά.

 


Συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας στην απεικόνιση της σπονδυλικής στήλης σε ασυμπτωματικά άτομα

Από το American Journal of Neuroradiology (AJNR Am J Neuroradiol. 2014 Nov 27. [Epub ahead of print])

των Brinjikji WLuetmer PHComstock BBresnahan BWChen LEDeyo RAHalabi STurner JAAvins ALJames KWald JTKallmes DFJarvik JG.


Οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις παρουσιάζονται συνήθως στην ακτινολογική απεικόνιση της σπονδυλικής στήλης, αλλά εμφανίζονται συχνά σε άτομα που δεν αναφερούν πόνο, καθώς και σε άτομα με αναφερόμενο πόνο στην περιοχή της σποδυλικής στήλης. Επιδίωξη της ανασκόπησης ήταν η εκτίμηση του επιπολασμού, ανάλογα με την ηλικία και την ύπαρξη εκφυλιστικών παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, μελετώντας την ύπαρξη εκφυλιστικών ευρημάτων στην σπονδυλική στήλη σε απεικονιστικές εξετάσεις, σε ασυμπτωματικά άτομα. 

 

Πραγματοποιήθηκε μια συστηματική ανασκόπηση των άρθρων που αναφέρουν ύπαρξη απεικονιστικών ευρημάτων (σε αξονική ή μαγνητική τομογραφία) σε ασυμπτωματικά άτομα, σε δημοσιευμένα άρθρα μέχρι τον Απρίλιο του 2014. Δύο μελετητές αξιολόγησαν κάθε χειρόγραφο. Καθορίστηκαν ομάδες ηλικίας ανα δεκαετία ηλικίας(από 20 έως 80 ετών), για τον καθορισμό εκτίμησης στην επικράτηση των ευρημάτων στην συγκεκριμένη ηλικία. Κάθε εύρημα απεικόνισης, πέρασε σε ένα γενικευμένο γραμμικό μοντέλο μικτής απεικόνησης, για την ομαδοποίηση της μελέτης, την προσαρμογή και τον μέσο όρο για την αναφερόμενη ηλικία.

Στα 33 άρθρα αναφοράς που εξετάσθηκαν, καταγράφησαν απεικονιστικά ευρήματα για 3.110 ασυμπτωματικά άτομα, που πληρούσαν τα κριτήρια συμμετοχής στη συγκεκριμένη μελέτη. 
Η παρουσία της εκφύλισης του μεσοσπονδυλίου δίσκου σε ασυμπτωματικά άτομα καταγράφηκε από το 37%, σε άτομα ηλικίας 20 ετών, έως 96%, σε άτομα ηλικίας 80 ετών. Η παρουσία κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου καταγράφηκε σε ποσοστό 30%, σε άτομα ηλικίας 20 ετών, έως και 84%, σε άτομα των 80 ετών.Η πρόπτωση μεσοσπονδυλίου δίσκου καταγράφηκε στο 29%, στην κατηγορία των 20 ετών, έως και το 43%, σε αυτή των 80 ετών. Η διαταραχή της δομής του μεσοσπονδυλίου δίσκου, παρατηρήθηκε στο 19% των ατόμων ηλικίας των 20 ετών, έως το 29% αυτών των 80 ετών. 

Συμπερασματικά, στα απεικονιστικά ευρήματα της σπονδυλικής στήλης υπάρχουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις σε υψηλές αναλογίες, σε ασυμπτωματικά άτομα, που αυξάνονται με την ηλικία. Πολλά απεικονιστικά ευρήματα που παρουσιάζουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις είναι πιθανό να είναι αποτελέσματα της φυσιολογικής γήρανσης και μη σχετιζόμενα με την ύπαρξη πόνου. Τα πιθανά ευρήματα απεικόνισης θα πρέπει να ερμηνευθούν στο πλαίσιο της κλινικής κατάστασης του ασθενούς.

πηγή: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/25430861/

Αναδημοσίευση από :

Πρόσκληση Ενδιαφέροντος Καταγραφής

Ο Hellas-OMPT, ως ο οργανισμός που εκπροσωπεί επίσημα την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Manual Therapy (IFOMPT), προσπαθώντας να ανανεώσει τις δράσεις και δομές του με τους συναδέλφους φυσικοθεραπευτές που ειδικεύονται στο Manual Therapy προσκαλεί όσους και όσες το επιθυμούν να συμπληρώσουν την παρακάτω Αίτηση Ενδιαφέροντος και Καταγραφής.
Σκοπός της δράσης αυτής είναι η συγκέντρωση σε μία βάση δεδομένων και σε μία ιστοσελίδα όλων των συναδέλφων που έχουν επίσημη εκπαίδευση στο Manual Therapy από προγράμματα αναγνωρισμένα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία IFOMPT. Μελλοντικός στόχος είναι η προάσπιση και βελτίωση των επαγγελματικών ιδιοτήτων που αφορούν τους πιστοποιημένους/ εξιδεικευμένους συναδέλφους στο Manual Therapy, αλλά και η διευκόλυνση των ασθενών στην ανεύρεση πιστοποιημένου Manual Therapist (ιστοσελίδα με χάρτη και στοιχεία συναδέλφων).
Προσοχή: Η αίτηση δεν αφορά απόφοιτους των σεμιναρίων που ανήκουν στο Hellas OMPT Group (Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών Χειροθεραπευτών Ελλάδας -A.M.P.G., Hellenic OMT Diploma H-OMT.D ή το επιστημονικό τμήμα Manual Therapy του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών ΟΜΤ-Greece) καθώς τα στοιχεία τους βρίσκονται ήδη στη διάθεση του Hellas-OMPT, μέσω των παραπάνω φορέων.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:


- Να είναι μέλη του ΠΣΦ- ΝΠΔΔ
- Να είναι μέλη σε κάποιο Member Organization που είναι αναγνωρισμένο από την IFOMPT (http://www.ifompt.org/MEMBERSHIP+…/Member+Organisations.html)
- Να έχουν ολοκληρώσει κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης στο Manual Therapy αναγνωρισμένο από την IFOMPT
Οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση που θα βρουν στην επόμενη ανάρτηση και να την αποστείλλουν με email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. όπως και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.

Physical Therapy First for Low Back Pain Lowers Costs

If you have low back pain, you should get evidence-based physical therapy right away. Otherwise, your costs are likely to go up, along with the potential use of opioid medications, spinal injections, surgery, and other treatments.

That’s according to the results of an award-winning study published in BMC Health Services Research that reviewed 122,723 Military Health System patient records (Implications of early and guideline adherent physical therapy for low back pain on utilization and costs – April 9, 2015).

Αποκατάσταση χειρουργηθέντος Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου

πριν την επέμβαση

Η γνωστή μέθοδος R.I.C.E. (ξεκούραση-παγοθεραπεία-περίδεση-ανάρροπη θέση) σε συνδυασμό με ηλεκτροθεραπεία, μπορεί να εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων πριν από τη χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να μειώσει τη φλεγμονή και τον πόνο και να επιτευχθεί (στα επίπεδα του εφικτού) το πλήρες εύρος της κίνησης του γόνατος. Αυτό θα βοηθήσει τον ασθενή να ανακτήσει ευκολότερα την φυσιολογική κίνηση, καθώς και δύναμη μετά την επέμβαση.
Η προεγχειρητική αγωγή πρέπει να επικεντρωθεί στην ενίσχυση του τετρακεφάλου και ο πόνος θα καθορίσει το εύρος της τροχιάς των ασκήσεων που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα.
Ο ηλεκτρομυϊκός ερεθισμός σε συνδυασμό με την άσκηση είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για τη βελτίωση λειτουργικότητας του τετρακεφάλου, σε σχέση με τα αποτελέσματα της άσκησης.

Tennis Elbow – Centre Court

A beaut topical review on tennis elbow (lateral epicondylagia or LE) emerged in the recent Journal of Physiotherapy (Bissett and Vicenzino 2015, Physiotherapy management of lateral epicondylalgia, open access). I think it’s the best review of the status of our LE knowledge. Importantly, it reminds us that LE is “not self limiting and it’s associated with ongoing pain and disability in a substantial proportion of sufferers”. This suggests to me that people experiencing lateral elbow pain deserve a bit of attention and shouldn’t be shunted to the outside courts to wait it out. The authors of the review suggest that “sensitisation of the nervous system” is “one plausible reason for persistent pain in LE”.